مقالات

کارخانه تولید گوشت مصنوعی + فیلم

کارخانه تولید گوشت مصنوعی

کارخانه تولید گوشت مصنوعی

بله درست شنیدید! کارخانه تولید گوشت مصنوعی وجود دارد! این روزها تکنولوژی به حدی پیشرفت کرده که برخی اوقات باور کردن بعضی پیشرفت‌ها کمی سخت است. بخصوص پیشرفت‌هایی که در حوزه مواد غذایی روی داده است می‌تواند تحولات بزرگی را در این صنعت ایجاد کند. پرینت سه بعدی مواد غذایی، تولید مواد غذایی فرا سودمند مانند تولید ماست پروبیوتیک و از این دست موارد چیزهایی هستند که صنعت غذایی را متحول کرده‌اند.

اما تولید گوشت مصنوعی که نام دیگر آن گوشت آزمایشگاهی است، یک انقلاب بزرگ در صنعت غذایی محسوب می‌شود. در سال 2017 اولین مجوز برای گوشت مرغ آزمایشگاهی در سنگاپور اعطا شد. صنعت جهان و استارتاپ‌های مختلف بیشتر به این سمت روی آوردند و به مرور این موضوع در دنیا در حال گسترش است. این انقلاب بزرگ مزایا و معایبی دارد که در ادامه به آن می‌پردازیم.

گوشت آزمایشگاهی چیست؟!

گوشت کشت شده یا گوشت آزمایشگاهی، یک فناوری است که در آن سلول‌های بنیادی عضلانی و یا پیش‌ساز آنها را از حیوان می‌گیرند. این سلول‌های بنیادی را در محیط آزمایشگاهی و با استفاده از محیط‌های کشت غنی شده، تکثیر می‌دهند. این تکنولوژی که در صنایع داروسازی و تولید واکسن‌های زیستی مورد استفاده دارد، در تولید گوشت آزمایشگاهی نیز وارد شده است. از این طریق تکثیر سلول‌های عضلانی در آزمایشگاه شبیه‌سازی می‌شود و به تولید گوشت می‌انجامد.

در واقع این فناوری مهندسی بافت شامل جداسازی چند سلول از دام‌های زنده از طریق بیوپسی و سپس تکثیر آنها در بیوراکتورها برای تولید توده سلولی می‌باشد. سپس این سلول‌ها را روی داربست خوراکی کشت می‌دهند تا از لحاظ ساختاری و زیستی از تشکیل آنها حمایت کند و بافت عضلانی تشکیل شود. مراحلی دیگر هم می‌توان برای بهبود بافت، طعم و ارزش غذایی روی آن انجام داد.

هدف از این فناوری

در کمتر از 50 سال جمعیت جهان از 4 میلیارد نفر به 8 میلیارد نفر افزایش یافت. اگر بخواهید اینطور حساب کنید که هر خانواده بیش از 2 فرزند داشته باشد، نه تنها خودش را بازسازی کرده، بلکه افراد دیگری هم به جمعیت اضافه می‌کند. همچنین همزمان خود او نیز زنده است. بهرحال افزایش جمعیت در دنیا مسئله‌ای است که باید به آن با دقت و نگرانی بیشتری نگاه کنیم. در اینفوگرافی زیر می‌توانید جمعیت جهان را در سال‌های 1900، 2000 و 2050 میلادی مشاهده کنید.

رشد جمعیت جهان تا سال 2050

طبق اطلاعات ویکی‌پدیا، در سال 2014، جهان 8.1 میلیارد نفر جمعیت داشته است. از این تعداد 6 میلیارد نفر در کشورهای در حال توسعه بودند و مابقی در کشورهای توسعه یافته. پیش‌بینی می‌شود رشد شدید جمعیت موجب شود تا سال 2030 حدود 47 درصد از مردم دنیا با تنش شدید آبی روبرو شوند.

اما همین جمعیت زیاد مرتبا نیاز به تغذیه نیز دارند که بسیاری از آن از طریق دام صورت می‌گیرد. خوراک دام از محصولات کشاورزی است که آب زیادی مصرف می‌کنند. همینطور کشتار دام موجب ایجاد گازهای گلخانه‌ای می‌شود و همین موضوع نیز جهان را از نظر آب و هوایی به خطر می‌اندازد.

تولید گوشت آزمایشگاهی موجب کاهش بسیار زیادی در مصرف آب و خاک و همچنین کاهش گازهای گلخانه‌ای خواهد شد. این موضوعی است که دنیا واقعا به آن نیاز دارد. بسیاری از افراد در دنیا گیاه‌خوار هستند و دو دلیل اصلی برای این موضوع دارند. یکی اینکه کشتار حیوانات بسیار بد است و دوم اینکه تولید گازهای گلخانه‌ای باید کاهش یابد. البته آنها مواد مغذی موجود در گوشت را از مواد غذایی گیاهی تأمین می‌کنند.

از دیگر مزایای این گوشت می‌توان به سالم‌تر بودن آن اشاره کرد. از آنجایی که گوشت در محیطی کنترل شده و بدون آنتی‌بیوتیک تولید می‌شود از وجود بیماری‌هایی با منشأ حیوانی در آن جلوگیری می‌گردد.

گوشت مرغ آزمایشگاهی

معایب

همانطور که بالاتر گفتیم، این نوع تولید گوشت مزایای زیادی برای انسان‌ها دارد اما باید معایب و یا کاستی‌های آن را هم بررسی کنیم. در صورت تولید انبوه، مصرف انرژی و آلاینده‌های زیست محیطی ناشی از تخلیه پساب‌های حاصل از این فرایند افزایش یابد.

علاوه بر این،چالش‌های دیگری نیز مطرح است. آیا مردم این گوشت را می‌پذیرند و جایگزین گوشت طبیعی می‌کنند؟ آیا دولت باید مقررات خاصی را برای تولید این گوشت با فناوری جدید ایجاد کند؟ همچنین فعلا این نوع محصول هزینه‌های بالایی برای تولید دارد که باید دید بازار کشش این هزینه‌ها را دارد؟ در هر صورت اینها سؤالاتی هستند که ما باید به آنها پاسخ دهیم.

اما یکی دیگر از معایب این محصول گوشتی، مزه تلخ‌تر آن نسبت به گوشت‌های طبیعی است. زیرا در گوشت آزمایشگاهی مقادیر بسیار کمتری از ایزولوسین، لوسین، فنیل آلانین، هیستیدین و لیزین وجود دارد. با این اوصاف باید دید آیا مردم به این گوشت عادت خواهند کرد یا خیر. البته مسلما با پیشرفت این صنعت این معایب هم احتمالا بزودی رفع خواهند شد.

شرکت‌هایی که این نوع گوشت را تولید می‌کنند.

شرکتهایی که در سال 2021 پیشتاز تولید گوشت آزمایشگاهی هستند، شامل موارد زیر می‌باشند :

  • SuperMeat
  • Mosa Meat
  • Aleph Farms
  • Shiok Meat
  • Biftek
  • Micro Meat
  • MeaTech

در ادامه می‌تونید ویدیویی را ببینید از نحوه تولید گوشت آزمایشگاهی در کارخانه تولید گوشت مصنوعی.

همینطور می‌تونید از طریق یوتیوب این ویدیوی کاملتر و مستندتر را هم مشاهده کنید.

سایر منابع گوشتی برای انسان

تولید و پرورش کرم‌های خوراکی از دیگر مواد پروتئینی است که می‌تواند جایگزین مناسبی برای گوشت شود. همچنین حشراتی مانند ملخ نیز در تغذیه بسیاری از افراد وجود دارد. حدود 2 میلیارد نفر از مردم دنیا از کرم‌ها و سایر حشرات برای بخشی از تغذیه خود استفاده می‌کنند اما هنوز تا همه گیر شدن آن فاصله داریم. در اروپا اغلب خوردن حشرات را جذاب نمی‌دانند. البته محققان هنوز هم در مورد طعم، بو و مزه این حشرات در حال تحقیقات هستند تا بتوانند محصولاتی را به بازار عرضه کنند که همگان از آن استفاده کنند.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *